Media
The 29th Paulo symposium on Too Much Medicine
- Lääketieteen ja terveysjournalismin koulutuspäivä toimittajille
- Kansainvälinen lääketieteellinen Too Much Medicine –symposium
- Ilmoittaudu Symposiumiin (15.-17.8.2018)
- Toimittajien koulutuspäivä (14.8.2018)
- Tausta-artikkeleita symposiumin puhujista
- Kysymyksiä ja vastauksia toimittajillle
- Kirjoitettua mediassa suomeksi
- Kirjoitettua mediassa englanniksi
Lääketieteen ja terveysjournalismin koulutuspäivä toimittajille
Helsinki 14.8.2018
Kuinka erottaa tutkittu tieto mainoslauseista lääkkeiden markkinoinnissa? Millaista on laadukas terveysjournalismi? Mitä lääkärit eivät tiedä määräämistään lääkkeistä ja kirurgit käyttämistään laitteista ja miksi? Mihin lääketieteessä tarvitaan tutkivaa journalismia?
- Ilmoittautuminen koulutuspäivään (14.8.2018), lisätiedot, sekä haastattelujen varaukset: Jarno Rutanen 050 360 9210
Too Much Medicine -symposium
Helsinki 15.-17.8.2018
Lääketieteen ja terveysjournalismin koulutuspäivä toimittajille 14.8.2018
Tiedettä vai tuotemarkkinointia?
Kuinka erottaa tutkittu tieto mainoslauseista lääkkeiden markkinoinnissa? Millaista on laadukas terveysjournalismi? Mitä lääkärit eivät tiedä määräämistään lääkkeistä ja kirurgit käyttämistään laitteista ja miksi? Mihin lääketieteessä tarvitaan tutkivaa journalismia?
Too Much Medicine – Symposium järjestää tiistaina 14.8.2018 klo 9–16 toimittajille erikseen suunnatun koulutuspäivän, jossa on mahdollista oppia terveysjournalismin ajankohtaisista haasteista Helsingin Kalastajatorpalla (Kalastajatorpantie 1, 00330 Helsinki). Koulutuspäivässä pureudutaan erityisesti ylidiagnosoinnin ja –hoidon näkökulmiin. Puhujat ovat harvoin Suomessa vierailevia lääketieteen ja tutkivan journalismin huippuasiantuntijoita Yhdysvalloista ja Kanadasta, esimerkiksi:



Robert Whitaker on palkittu tutkiva journalisti ja tietokirjailija, joka on perehtynyt erityisesti psykiatriaan ja lääketeollisuuteen. Hänen kirjansa Anatomy of an Epidemic voitti vuonna 2010 Yhdysvaltain tutkivien journalistien yhdistyksen parhaan tietokirjan palkinnon. Hänen tuorein teoksensa Psychiatry Under The Influence on kirjoitettu tutkimusjaksolla Harvardin yliopistossa yhdessä professori Lisa Cosgroven kanssa. Lue lisää Whitakerista.
Koulutukseen voi osallistua kokonaisuudessaan tai vain aamu- tai iltapäivään. Päivän tarkempi ohjelma ilmoitetaan myöhemmin. Koulutus on toimittajille ilmainen, ja sen kielenä on englanti. Puhujia on mahdollista myös haastatella.
Toimittajille suunnattu koulutus järjestetään Paulon Säätiön kansainvälisen Too Much Medicine –symposiumin yhteydessä. Koulutuksen yhteistyökumppanina toimii Tiedetoimittajain liitto. Symposium käsittelee ylidiagnosointia ja –hoitoa lääketieteessä, ja se järjestetään 15-17.8.2018 Helsingissä. Toimittajat voivat halutessaan osallistua myös Too Much Medicine -Symposiumiin. Koulutuksen ja symposiumin rahoittavat Paulon säätiö, Tieteellisten seurain valtuuskunta, Finnish Centre for Evidence-Based Orthopedics (FICEBO) ja Clinical Urology and Epidemiology (CLUE) Working Group.
Tausta-artikkeleita symposiumin puhujista
-
Terveysuutisten faktantarkistaja — Gary Schwitzer
-
Sairauksien kaupustelijat — Alan Cassels
-
Kuinka tutkimusnäyttö syrjäytti intuition lääketieteessä — professori Gordon Guyatt
-
Miksi lääketiede tarvitsee tutkivaa journalismia? Katsaus BMJ:n tutkivan toimittajan Deborah Cohenin työhön
-
Ei toistoa, ei tiedettä – Paul Glasziou luotettavan lääketieteen jäljillä
- Sairas, levoton vai surullinen? Allen Frances ja mielenterveysongelmien luokittelun haasteet
-
Vihreän, karvaisen kielen arvoitus — tutkiva journalisti Jeanne Lenzer
- Veitsenterällä — Rachelle Buchbinder ja ortopedisten hoitojen vaikuttavuus
-
Mistä luotettavin lääketieteellinen tieto suurelle yleisölle – entä ammattilaisille? Steven Woloshin ja Lisa Schwartz, lääketieteen kuluttajaneuvojat
- Lääkärit ja sokea tieteisusko — Iona Heath pohtii lääketieteen rajoja
- Miten masennuksesta leivottiin kaikkien aikojen bisnes? — Lisa Cosgrove, Robert Whitaker ja mielialalääkkeitä koskeva tutkimusnäyttö
Kysymyksiä ja vastauksia
Koulutuspäivä ja symposiumi ovat eri tapahtumat. Ilmaiseen koulutuspäivään voivat ilmoittautua ammattitoimittajat. Symposiumi on avoin kaikille rekisteröityneille. Ohjelma on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille, terveydenhuollon päättäjille, lääketieteen tutkijoille ja toimittajille.
Koulutuspäivä ja symposiumi ovat ammattitoimittajille maksuttomia. Koulutuspäivään ilmoittaudutaan puhelimitse tai sähköpostitse. Symposiumiin ilmoittautuminen tapahtuu rekisteröintilomakkeella nettisivujen “Registration” sivun kautta. Klikkaamalla lomakkeella kohdan “journalist”, lomake kysyy toimittajan tiedot ja mille päiville aikoo osallistua eikä laskutustietoja tarvitse täyttää.
Symposiumi ja koulutuspäivä pyrkivät lisäämään tietoisuutta tehokkaiksi todetuista hoitomenetelmistä, tuomaan ilmi liiallisen lääketieteen haittoja, vähentämään lääketieteellistä hukkaa ja säästämään terveydenhuollon resursseja. Lisäksi tavoitteena edistää kansantajuista ja kriittistä terveysviestintää, joka mahdollistaa ihmisten osallistumisen omaa terveyttään koskevaan päätöksentekoon.
Rahoittajina toimivat Paulon Säätiö, Tieteellisten seurain valtuuskunta sekä Helsingin yliopistossa (HY) toimivat Finnish Centre for Evidence Based Orthopedics (FICEBO) ja Clinical Urology and Epidemiology (CLUE) Working Group. Symposiumin järjestelytoimikunta koostuu tutkijoista ja lääkäreistä. Sen puheenjohtajana toimii HY:n ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen (FICEBO) ja pääsihteereinä kliinisen epidemiologian dosentti Kari Tikkinen (CLUE Working Group) ja lääketieteen tohtori Jarno Rutanen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.
Kyllä voit. Sovi haastattelusta etukäteen symposiumin pääsihteerin Jarno Rutasen (050 360 9210) kanssa. Taustamateriaalia löydät halutessasi Jani Kaaron kirjoittamista pitkistä henkilöartikkeleista.
Aiheesta kirjoitettua
- Uusi Suomi (5.8.2018) Professori vastaa väitteisiin syöpäsairauksien ylidiagnosoinnista – ”Hyvin tarkkaa harkintaa on käytetty”
- T&T (3.8.2018) ”On syöpäsairauksia, joita ei tarvitse hoitaa” – syöpätautien professori ymmärtää ylidiagnostiikan kritiikkiä
- HS (31.7.2018) ”Jopa puolet lääketieteen nimissä tehtävistä toimista on turhia tai niiden haitat ovat suuremmat kuin hyödyt”, sanoo professori ja listaa kuusi esimerkkiä”
- Lääkärilehti (4.5.2018) ”Pitää arvostaa sitä, mikä on oikeasti tärkeää lääketieteessä”
- Iltalehti (23.04.2018) Sinäkin saatat syödä lääkettä turhaan – Tutkija: ”Kaikkia sairauksia ei kannattaisi löytää tai hoitaa”
- YLE (20.4.2018) Joka kolmas sairastuu johonkin syöpään – Lohtuna on se, että saamme maailman parasta ja yhä parempaa hoitoa
- ESS (11.3.2018) Suomalaismiestä hoidettiin turhaan karmein seurauksin – virtsankarkailua, vaippoja, seksielämän loppu
- YLE (15.4.2016) Gynekologit ehdottavat säästökohteita: turhat lapsettomuushoidot, seulonnat ja 3D-ultraäänikuvat
- Mediuutiset (1.2.2016) Hyödytön hoito syö miljardeja
- YLE Akuutti (23.11.2015) Tehottomat hoidot, turhat lääkkeet?
Aiheesta kirjoitettua englanniksi
Olemme kuluneen vuoden aikana keränneet nettisivustollemme runsaasti symposiumin aiheesta kirjoitettuja laadukkaita englanninkielisiä lehtiartikkeleita ja uutisia.